Karper

Sinds begin jaren 80 de hairrig en boilie in Engeland openbaar gemaakt werden heeft het karpervissen een enorme vlucht genomen. Ondersteund door boeken die in deze periode verschenen zoals Karper van Rini Groothuis en Carpfever van Kevin Maddocks kreeg het vissen op karper een enorme boost. Waren het tot dan de struinende karpervisser met de pen en de statische visser met aardappel en trouvitdeeg die de lokale putjes en grachten bevistten, bij de introductie van de boilie veranderde dit beeld volledig.

Het aluminiumfolie wakertje werd verruild voor een swinger of een hanger. De parabolische 1,5lbs 11ft hengel maakte plaats voor de fasttaper hengel van minimaal 2,75lbs oplopend tot 3,75lbs. De packaseat werd omgeruild voor een stretcher of luxe recliner stoel. Tenten doemden op aan de waterkant en niemand keek meer op van een radiografisch bestuurde voerboot voorzien van visvinder en gps.

Was vroeger een vis van 70cm een vermelding in “de visser’(visblad) waard. Tegenwoordig kijkt niemand meer op een van een vis van 20kg in 1 van de vele gespecialiseerde karperbladen.

In de regio waar wij zitten zijn we gezegend met de meest diverse soorten watertypes. Grote plassen, kanalen, grachten, grote rivieren zijn in een straal van 25km ruim aanwezig.

Elk van deze watertypes vraagt om zijn eigen specifieke materiaal. Een loodje van 28gram is er net zo goed als een grippa lood van 280gr. Voor degene die houden van een gedegen voersessie zijn er betaalbare freezerbaits en een ruim assortiment houdbaar aas verkrijgbaar. Voor de veeleisende  visser die hoge eisen stelt aan zijn aas hebben we ook hoogwaardige boilies met hoogwaardige additieven op het schap liggen. Alleen over aas is het al mogelijk een hoofdstuk te typen. Tegenwoordig zijn fakebaits erg gewild.(nepmais nep maden in alle kleuren van de regenboog) Ook particles, al dan kant en klaar, kunnen niet meer ontbreken.

Konden we vroeger kiezen uit maxima of big game nylon, tegenwoordig hebben we tig nylons, gevlochten lijnen en fluorcarbon. Iedere lijn heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten dus zal het allemaal vertegenwoordigd moeten zijn. Ook op het gebied van haken is er enorm veel veranderd. Hadden we vroeger partridge owner of een drennan boiliehook nu kun je van elk merk een compleet gamma aan haken krijgen. Voor het vissen op bodems met wier kunne we de chodrig inzetten of we gaan zig rig vissen in een hogere waterlaag voor al deze soorten van karpervissen zijn er specialistische materialen verkrijgbaar.

Het karpervissen is niet meer staren naar je alufolietje maar liggend op je stretcher in een 5season slaapzak in een ruime tent met een receiver op je bivytafel die je feilloos wekt als een karper zich vergist heeft in jou aas. Voor beide soorten visserij hebben we spullen in huis van recreatief tot specialistisch(mooie uitdrukking voor goedkoop en duur).

Wat we in het bovenstaande verhaal duidelijk proberen te maken is dat ongeacht jou invulling van karpervissen wij proberen de juiste spullen in huis te hebben. De beleving aan de waterkant is voor iedereen persoonlijk en wij proberen er aan bij te dragen dat jullie maximaal kunnen genieten van jullie jacht naar jullie droomvis.

Green Celebrity Dresses

Auteur: Ivo

TOP